Projekta progresa pārskats par periodu no 01.04.2021 līdz 30.06.2021.
Pārskata periodā ir sagatavota atskaite par smiltsērkšķu dažādu veģetatīvo daļu paraugu sagatavošanu pētījumiem. Paraugi pirms sasmalcināšanas tika žāvēti istabas temperatūrā, kam sekoja paraugu sasmalcināšana naža tipa smalcinātājā Retsch SM 100 ar nerūsējošā tērauda asmeņiem. Tika izpētīti un izvelēti pirmsapstrādes paņēmieni pirms sasmalcināšanas. Pētījumu rezultāti tika apkopoti un tika sagatavota atskaite (aktivitāte 1.2.).
Smiltsērkšķa (SBT) paraugu žāvēšanai tika izmantoti dažādi žāvēšanas tehnoloģiskie paņēmieni, izmantojot elektrisko žāvēšanas iekārtu ar automātisko temperatūras regulēšanu, dabisko konvektīvo žāvēšanu, sublimāciju un žāvēšanu oriģinālā innovatīvajā mikroviļņu krāsnī. Piemērotākais žāvēšanas paņēmiens tika novērtēts, kā efektivitātes kritēriju izmantojot energopatēriņu un iztvaikota ūdens daudzumu atkarībā no ilguma un temperatūras (aktivitāte 2.1.). Ekokompozit darbinieki piedalījās prezentācijas postera sagatavošanā konferencei MSAC 2021: "Shoots and bark of Sea buckthorn eighth varieties cultivated under the same growing conditions as a source of natural antioxidants".
Lai novērtētu SBT paraugiem turpmāko izmantošanu, izejas biomasai, iegūtiem ekstraktiem, biomasai pēc granulēšanas un biomasai pēc ekstrakcijas tiek veikts ķīmiskais raksturojums (aktivitāte 5.). Smiltsērkšķa paraugu ekstraktiem tiek noteikta antioksidatīvā aktivitate izmantojot DPPH un ABTS testus. SBT paraugiem tika novērota augsta antioksidantā aktivitāte, IC50 (antioksidantu masas koncentrācija, kas ir nepieciešama, lai panāktu 50 % brīvo radikāļu inhibēšanu) vērtība svarstās no 6 līdz 11 mg/L. Materiāli tiek gatavoti publikācijai (aktivitāte 5.1.).